Collectie Geert Bosma

Rob Clerc schreeef in 1990 het voorwoord bij de Catalogus van de Damcollectie van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam bijeengebracht door Philip de Schaap. Een mooie gelegenheid om de collecties eens te vergelijkenÖ Ook in de collectie van Geert Bosma komen bijna alle genoemde titels voor!

De literatuur over dammen begon in Spanje, waar Antonio de Torquemada in 1547 het eerste damboek schreef. Helaas is geen enkel exemplaar daarvan bewaard gebleven. De Spanjaard Juan Garcia Canalejas schreef in 1650 het boek Libro del juego de las damas. Bijna drieŽnhalve eeuw later is Canelejas nog steeds een begrip in de damwereld. De Spanjaard werd onsterfelijk door de uitvinding van een prachtig eindspel-motief (1 dam tegen 3 schijven).
Het eerste Nederlandse damboek staat op naam van Ephraim van Embden (1752-1832) en verscheen in 1785 op diens kosten te Amsterdam. De uitgave beleefde een tweede druk in 1827 en een derde in 1910! C.H. Broekkamp (1856-1934) was in zijn tijd een sterke dammer en vruchtbare auteur van enige damboeken. Hij richtte zich o.a. met De damspeler; theoretische en praktische handleiding voor het dammen vooral op de partijspeler.
Aan het begin van deze eeuw schreef J. de Haas (1875-1940) samen met Ph.L. Battefeld (1881-1942) het eerste standaardwerk Het damspel; theorie en praktijk (1908). De Haas geldt evenals de legendarische grootmeester R.C. Keller (1905-1981) als een van de grondleggers van het moderne flankspel. Veelzeggend in dit verband is dat de meest populaire openingsvariant van dit moment de Keller-variant heet. Van G.L. Gortmans (1894-1956) zijn 1001 miniaturen, een ook vandaag de dag belangrijk boek. GeÔnspireerd door deze uitgave schreef Harm Wiersma zijn 1000 damminiaturen.
De twee belangrijkste toernooiboeken van deze eeuw zijn geschreven door drs. P. Roozenburg, Wereldkampioen 1948 en P. Ghestem, Comment je suis devenu champion du monde du jeu de dames 1947.
De kleurrijke Fransman Isodore Weiss (Tactique en strategie du jeu de dames) geldt als de eerste officieuze wereldkampioen. Hij was kampioen van Frankrijk van 1899-1911. Hij speelde altijd heel snel en ontwierp een nieuw slagidee dat ook naar hem vernoemd is. Philip de Schaap publiceerde een aantal boeken. In 1969 schreef hij samen met Ton Sijbrands het belangrijke boek Beter dammen. Van K.W. Kruijswijk is de Algemene historie en bibliografie van het damspel afkomstig. Een veel geraadpleegd standaardwerk. Belangrijke leerboeken van de ex-wereldkampioenen Iser Kuperman, Anatoli Gantwarg en Watsjeslaw Tsjegolev uit de Russische school ontbreken natuurlijk niet. Zelfs uitgaven uit BraziliŽ zijn in de collectie te vinden. Ook curiositeiten als Springerís damsleutel maken deel uit van deze belangrijke collectie.
terug naar het dambord
Geert Bosma, foto Sietse Nagel

Tresoar beheert de boekencollectie over de damsport, verzameld door Geert Bosma


Reageer

Dammen bij Tresoar